Det enklaste är såklart att ha ett bra (helst digitalt) skjutmått och veta hur man ska använda det och var man ska mäta för att få fram rätt storlek på sina lampdelar, vare sig man letar veke, glas, brännare eller något annat. På den här sidan ska vi visa hur du mäter på de olika lampdelarna för att hitta rätt mått för just din lampdel. Har du inget skjutmått så går såklart en tumstock eller linjal också bra. Vi är inte lika förtjusta i måttband eftersom de tenderar att svaja lite och vi mäter ändå ingenting i omkrets utan alltid i diameter.
Har du kvar den gamla veken så är den första frågan: satt det rätt veke i din brännare? Inte sällan köper man en begagnad fotogenlampa på loppis med något "snöre" som kanske inte alls är menat för just den lampan. Är det så viktigt då? JA - för om du har fel veke så kommer du omgående att få problem med lågan och då blir lampan så otrevlig att ha tänd att du inte alls kan njuta av den. Lågan kan stå och hoppa, fladdra och göra oljud och dessutom sota ned glaset och lukta illa i hela rummet. Rätt veke är således avgörande att hitta.
Exempel: Om du mäter att din bottengänga på brännaren har diameter cirka 33 mm och/eller att ditt lampglas har yttre nedre fotdiameter cirka 40 mm och läser i linjesystemet (längre ned på denna sida) att det motsvarar en brännare på storlek 10 linjer så kan du också läsa att veken ska vara cirka 50 mm bred. Ta då en bit vanligt vitt A4 papper och klipp till en remsa på 50 mm. Sedan testar du denna remsa i den U-formade skåran under brännaren. Den ska fylla skåran så gott det går. Du ska också kunna få plats med samma remsa överst i brännarens kona där veken ska titta fram och brinna. Det viktiga är att pappersremsan ska fylla hela cirklen utvändigt i konan utan mellanrum där papprets kanter möts. Då vet du att du har rätt storlek på veke. Om det däremot glappar på låt säga 5 mm överst när du testar ,så ska du köpa en 55 mm veke istället för en 50 mm. Det viktiga är nämligen att veken fyller hela cirkeln för att du ska få en lugn och stabil låga som är skön att ha tänd i närheten.
Förutom att vekens storlek är avgörande för hur din fotogenlampa kommer att brinna - så är glaset lika viktigt. Utan glas så mår inte lågan bra och så fungerar inte heller den avkylande effekten som syreströmmen utgör för brännaren. Är glaset för stort så fungerar det ju inte alls och är det för litet så riskerar det att komma för nära lågan och spricka pga detta. Glasets form är också viktig - olika brännare kräver olika form på glasen för att fungera optimalt eller för att fungera överhuvudtaget. Nu ska vi gå igenom hur du mäter och kontrollerar att du har rätt glas.
Brännaren till höger har en lågspridare överst och behöver därför ett glas med mer plats för lågan.
Enklast möjliga tips är att du kontrollerar att bladen som håller glaset i kronan överst i brännaren står ställda rakt upp och inte är inåtlutande (t.ex. om det har suttit i ett för litet glas) eller är utställda (när någon har försökt trycka i ett för stort glas) och att du sedan med ett bra skjutmått mäter den största innersta diametern innanför dessa kronblad. Helst en bit nedanför där glaset ska bottna, så att säga. Detta maxmått motsvarar sedan det glasmått du ska söka. Dvs. innermåttet i din brännare är glasets yttermått. Om din brännare är 52 mm i diameter invändigt så ska glaset du söker vara 52 mm utvändigt i nedre yttre diameter. Om du inte kan mäta inuti brännarens krona pga platsbrist så kan du mäta med skjutmåttet precis på utsidan på samma ställe som glaset ska bottna, men då drar du av två mm för att få rätt glasmått.
Det är alltid omöjligt att få ned ett glas som är 1 mm för stort i diameter i en brännare - så om du känner dig osäker är det alltid bättre att välja 1 mm för litet glas då det oftast fungerar att trycka till brännarens kronblad och ändå få glaset att sitta okej. När det gäller höjden på glaset så är det bara en estetisk fråga och påverkar inte lågan alls. Välj den höjd som blir bäst för just din lampa.
Det finns en enkel regel att ha koll på för att slippa sprickor i glaset orsakade av att glaset kommit för nära lågan: Använd aldrig för små glas eller raka (kosmos) glas på en brännare med flatbrännare (där veken kommer upp som ett rakt streck). Detta oavsett vilket glas som satt på lampan när du köpte den. Kosmosglas (de två till vänster på bilden) ska enbart användas på rundbrännare (där veken formas till en cirkel överst). Alla andra glas går däremot bra att använda på de flesta brännare. Du får gärna ha ett lökformat glas på en kosmosbrännare, det påverkar inte lågan eller glaset negativt.
Ovan en lista över de vanligaste glastyperna samt vilka brännare de brukar tillhöra. Nedan en lista över de glasmått som tillhör 1800-talets linjemåttssystem. Mer om linjer/mm lite senare på den här sidan.
För att kunna mäta övriga delar på din lampa så behöver du fastställa vilken typ av lampa du har. Är det en klassisk europeisk fotogenlampa från 1880-talet eller är det en modern enklare typ av oljelampa som kanske inte ens har reservdelar att tillgå på marknaden?
Även år 1892 var det hjälpsamt att ha en tabell som översatte '''(linjer) till m/m (millimeter).
Inom fotogenlampornas klassiska värld använder vi oss fortfarande av den äldre måttenheten linjer vilken betecknas med tre primtecken(’’’) och som idag är ett internationellt standardiserat mått. Dessa mått användes från cirka 1870 och även fram tills idag när det gäller klassiska fotogenlampor (snörbrännare på 1-2 linjer eller klassiska flatbrännare på 2-7 linjer och större rundbrännare på 6 - 40 linjer).
Under 1800-talet skilde sig måtten naturligtvis åt i de olika länderna och hos olika fabrikatörer samt även under olika tider, men grovt räknat fungerade det såhär:
Har du en 10''' fotogenlampa innebär det att både brännare, linjeglas, veke, oljehusring och eventuell kup- eller skärmring är i just storleken 10'''(linjer).
Idag kan man hitta åtskilliga felaktiga förklaringar på nätet om bakgrunden till linjemåttet, allt ifrån att det handlar om antalet invävda trådar i veken, till att varje linje motsvarar ljusstyrkan hos ett vanligt stearinljus. Inget av det är riktigt. Istället utgick man ursprungligen ifrån de första tubvekarna som tillverkades(vilka var cylinderformade så när man plattade ut dem så hade man alltså ett dubbelt lager tyg) och mätte diametern på dem i platt tillstånd. Senare kom de flatvävda vekarna som vi använder i våra fotogenlampor idag och som formades runda först i rundbrännarens öppning upptill. Då fortsatta man att vika vekarna dubbelt på bredden, för att på gammalt vis ha ett dubbelt tyglager och fick på så vis halva den eg. bredden, vilket satte linjemåttet.
"Om en veke är 50 mm bred ger det således ett halverat mått på cirka 25 mm, vilket motsvarar 10’’’(linjer)."
Man utgår från vekens mått när man mäter alla delar i lampan. En 6’’’ veke sitter i en 6’’’ brännare som sitter fastskruvad i en 6’’’ oljehusring och upptill sitter ett 6’’’ lampglas osv. På samma vis sitter en 20’’’ veke i en 20’’’ brännare med ett 20’’’ lampglas etc. etc.
OBS: Det finns även några få udda fotogenlampor på marknaden som t.ex. har ett 10 linjers glas men samtidigt en 12 linjers veke eller ett glas som är märkt 14''' men som är annorlunda när man mäter det i mm. Det beror på att det förr fanns olika tillverkare och att de inte alltid hållit sig till samma skala. Dock är dessa fallen försvinnande få, men de finns och måste omnämnas.
På flera ställen i tabellerna nedan så kommer samma mått i mm att ibland motsvara flera olika mått i linjer. Då är det istället andra saker som avgör vilken storlek du har. Det finns bl.a. flera olika bredder på vekar hos större brännare och då är det lämpligast att själv pröva fram rätt storlek genom att klippa i en bit papper vilket beskrivs ovan och testa sig fram till vilken bredd som ger en full cirkel överst i brännaren. Det är mycket viktigt att ha rätt bredd på sin veke för att få en problemfri låga.
Om din skärmring inte har en ring i centrum (såsom på bilden ovan) utan istället sitter fastlödad direkt i brännarens luftgalleri så kan du enklast mäta på brännaren och se vilken storlek du har på det viset.Om din skärmring istället sitter i en taklampa så kan den vara mycket större, ända upp till 50 cm eller mer. Skärmen ska alltid vara några mm mindre än skärmringen för att inte hamna i spänn.